Innovatieve houding en onderzoeksvaardigheden

Master 1 project

Mijn master 1 project bestond uit het ontwikkelen van een visie op de gebouwde omgeving van de toekomst. Hierdoor werd ik gedwongen om buiten de gebaande wegen na te denken. Ook het ontwerp dat volgde uit deze visie had een innovatief karakter.

Mijn benadering bestond uit het ontwikkelen van een metamorf gebouw. Op deze poster is het concept toegelicht. De uitwerking is in dit verslag te lezen en in de 4 afbeeldingen hieronder.

pers1-thumb pers2-thumb pers3-thumb pers4-thumb

Onderzoeks methodologie voor Bouwtechniek

Onderzoeksmethodologie voor BTO heeft mij in mijn onderzoekstheorie en kennis doen groeien. Voor dit vak werd van ons gevraagd om een poster en een paper te maken over innovatie binnen de bouwsector. Ik had hierbij gekozen voor aanpasbare constructies, omdat dit aansloot bij mijn master 1 projectwerk waar ik op dat moment aan werkte.

Technology transfer

Bij het vak technology transfer, heb ik geleerd dat men innovatie kan bewerkstelligen door het bestuderen van andere vakgebieden zoals de ruimtevaart en de auto-industrie. Hierbij heb ik mij uiteindelijk toegespitst op het gebruik van Aspen Aerogel. Een met behulp van nanotechnologie gefabriceerd isolatiemateriaal dat zijn oorsprong vond in de ruimtevaart industrie, maar nu de overstap probeert te maken naar onder andere de bouwsector.

Mijn verslag geeft mijn bevindingen weer, de afbeelding toont het materiaal voor bewerking in een isolatie deken.

Voor dit vak werden we gedwongen om eerst onderzoek te doen naar een bepaald marktsegment. Pas daarna werd er een toepassing in de bouw gekozen waar het onderzoek een oplossing voor kon aandragen. Deze methode van heel breed naar het toepassen op een doel, in plaats van het eerst formuleren van een doelstelling werkte goed voor het verkrijgen van nieuwe inzichten.

aerogelhand-thumb

Productontwikkeling

Binnen het vak productontwikkeling heb ik met anderen vanuit een vraag van een opdrachtgever een product ontwikkeld. In dit proces is gebruik gemaakt van innovatie processen waarbij verschillende product markt combinaties werden gecreëerd vanuit onder andere sterkte en zwakte analyses. Dit proces is in dit verslag weer gegeven.

Het product dat het gevolg was van dit proces kan in zijn vorm en materialisering als innovatief worden beschouwd. Uiteindelijk heeft onze gekromd houten plafondelement op een beurs een prijs gewonnen. Op onderstaande afbeelding is een schets van een van de eerste opties van het element te zien.

plafondelement1-thumb

Mater 2 project

Mijn master 2 project bestond uit het toepassen van de Re-architecture theorie op de Maashaven silo in Rotterdam. Hierbij hebben we de baanbrekende renovatie methode van dr. A.R. Pereira Roders toegepast door eerst het bestaande grondig te analyseren, waarna een wetenschappelijk verantwoorde inschatting gemaakt kon worden van de waarde daarvan.

In mijn ontwerp dat resulteerde uit dit onderzoek wilde ik een contrast creëeren tussen het bestaande en het nieuwe. Om dit te bereiken heb ik een golvend glasoppervlak toegepast. Om dit effect te bereiken heb ik onderzoek verricht naar de mogelijkheden van gekromde glasoppervlakken. Het resultaat en mijn onderzoek is in mijn verslag weergegeven.

camera1-thumb

Ontwerpmethodologie

In dit vak van installatietechnologie, is een aantal brainstorm en onderzoeksmethoden uiteengezet, waaronder het morfologische overzicht. Met dit laatste hulpmiddel hebben we een overzicht gemaakt van de beschikbare duurzame installatie- en klimatiseringscomponenten, waar later een ontwerp uit volgde. Dit ontwerp en de ontwerpmethodiek is uiteengezet in ons verslag.

2 gedachten over “Innovatieve houding en onderzoeksvaardigheden”

  1. beste Daniel,

    Via Google pictures zag ik een figuurtje van jou: de biosfeer en de technosfeer als twee cirkels naast elkaar met een mannetje ertussen. Ik zou dat tekeningetje graag gebruiken in een hoofdstuk over design for sustainability dat ik schrijf in “Handbook of Ethics, Values and Technological Design”, ge-edit door Jeroen van den Hoven, Ibo van de Poel and Pieter Vermaas van TBM. De tekening moet in het engels zijn, en voldoende scherp (.tiff of .png). Als “tegenprestatie” noem ik natuurlijk jouw website (copy right http://www.danieltulp.nl).

    Groeten, Joost

  2. Beste Joost, dat is mogelijk, stuur me maar een e-mail naar mail AT danieltulp PUNT nl
    Vanwege spambots is het mailadres niet handig opgeschreven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *