Categorie archief: Projecten

Bachelor trimester 2 jaar 2

In mijn ontwerp heb ik de indoorklimmer het contact met de buitenwereld willen geven met tevens de consequentie dat de buitenwereld kan zien wat er binnen gebeurd en hopelijk zo enthousiast wordt dat ze besluiten een keer te gaan klimmen.

Om dit te bereiken heb ik de klimwand in het midden geplaatst, met een glazen stolp hier overheen. Op deze wijze kan er aan beide kanten van de klimwand worden geklommen terwijl het buitengebied beschikbaar is voor de overige functies.

Zo’n opzet geeft natuurlijk wel problemen met opwarming en verblinding. Daarom is er een systeem van glazen lamellen in de bovenrand van het gebouw en deuren op de begane grond, opgenomen, zodat er voldoende kan worden geventileerd. Daarnaast zijn op taktische plekken de glasplaten vervangen door melkwitte glasplaten, zodat het zonlicht niet kan verblinden.

De uitwerking is te bekijken in de plattegrond, aanzichten, principe doorsnede, detaillering van het dak, gevel, hoek verticaal en hoek horizontaal. Tevens is er een (iets te snelle) animatie (lage resolutie/hoge resolutie) gemaakt en kunnen onderstaande renderings bekeken worden.

redersklein1
redersklein2
redersklein3
redersklein4

Bachelor trimester 1 jaar 2

Concept: open ruimte, licht en organisch

Als basis van dit ontwerp heb ik de grote open ruimte opgezocht. Dit is de meest flexibele vorm van woningbouw en heeft daarom grote voordelen voor de bewoners van het pand als zij op een later tijdstip de woning anders willen inrichten.

Alle functies die nodig zijn voor de bewoners worden ondergebracht in die grote ruimte en hierdoor ontstaat één groot vertrek waar meerdere functies in zijn onder gebracht.

Bij sommige functies is het wenselijk om de ruimte af te sluiten, of de keuze te hebben om het af te kunnen sluiten. Er zullen dus drie soorten functies in het vertrek worden onder gebracht: open, afsluitbare en afgesloten.

De bewoner is een fotografe met haar man. Zo’n iemand heeft in haar beroep alleen maar te maken met licht en lichtval. Daarom wil ik in mijn ontwerp gaan spelen met licht: indirect en direct. Dit is tot uiting gekomen in de plaatsing van de raampartijen en de schachten die zorgen voor indirecte lichtinval.

De natuurlijke, ronde vormentaal zoals die in de organische architectuur wordt gebruikt heeft mij tot de rondingen in het ontwerp geïnspireerd.

Het eindresultaat is te bekijken in de plattegrond, aanzichten, doorsnedes, principe doorsnede en details. Ook kunt u een animatie van de woning bekijken (lage resolutie/hoge resolutie).

Bachelor trimester 3 jaar 1

Locatie

De locatie ligt ingesloten tussen de Nachtegaallaan, Tongelresestraat, Lakerstraat, Dommelhoefstraat en Patrijsstraat in Eindhoven. In mijn project heb ik het gebied dat het toenmalige culturele studenten centrum behuisde met Dommel en park, bij de ontwerpopgave betrokken.


Grotere kaart weergeven

Uitwerking

Er is een groot verschil tussen de wijk ten noorden van de locatie en de andere belendingen van de locatie. Ten noorden staan kleinschalige arbeiders huizen en ten zuiden staan modern vormgegeven 5 etage flats. Mijn ontwerp voorziet in een overgangsfase tussen dit contrast om aansluiting bij zijn context te vinden.

Daarnaast lost het de druk veroorzaakt door sluipverkeer op door de Nachtegaallaan ondergronds te leiden en door de infrastructuur in de nieuwe wijk tot woonerf te maken. De auto’s in de wijk kunnen parkeren onder de nieuwe portiek etage flats en galerij flats.

De uitwerking kunt u bekijken in het stedebouwkundig plan van de infrastructuur en het openbaar gebied. De uitwerking van een deel van het gebied is te bekijken in het plan op 1:200. Van de maquette is een opname gemaakt met een visheye camera zodat het lijkt alsof men er doorheen loopt (lage resolutie/hoge resolutie)

Bachelor trimester 2 jaar 1

Na een bespreking met de medewerkers van het MEC werd ons een zeer uitgebreid plan van eisen overhandigd. In de uitwerking daarvan heb ik zoveel mogelijk de vorm van de kavel aangehouden. Dit is een langgerekte trapezium vorm op z’n kant met een knik in één van de staanders.

Op de beganegrond heb ik de vaste presentatiezaal geplaatst als ook de winkel, bibliotheek, het café practicumlokaal en de balie. Alle ruimtes grenzen aan de grote biodome waar ook de ingang in is geplaatst.

Op die manier functioneert de dome als een centrale hal van waaruit je overal naartoe kunt. Ook de etages zijn te bereiken vanuit de dome via de lift en de loopbruggen of via het trappenhuis dat net buiten de dome ligt.

De eeerste etage bestaat uit vier veranderlijke presentatie zalen en een filmzaal.

De tweede etage is geheel voor het personeel gereserveerd en bevat de opslag faciliteiten en kantoren die het MEC nodig heeft.

Hieronder zijn nog een aantal andere beelden te vinden die zijn gerenderd met 3d studio max. Ook heb ik een animatie (lage resolutie/hoge resolutie) gemaakt.

vooraanzicht_small rechtsaanzicht_small linksaanzicht_small raamwerk_small perspektief-klein

Bachelor trimester 1 jaar 1

Kubuswoning

De basis van de woning is een kubus, om dit te versterken heb ik diezelfde kubus, verkleind in de woning terug laten komen. Hierin is de badkamer te vinden, en aan de buitenkant zit een keukentje. Op de kleinere kubus heb ik het slaapvertrek geplaatst.

Het is een kleine woning, en omdat licht meer ruimte kan suggereren heb ik drie grote ramen aan de westkant gemaakt en drie middelgrote aan de zuidkant. De openslaande deuren naar het balkon zijn ook van glas.

Aan het einde van de opdracht werden alle ontwerpen op elkaar gestapeld zodat er een flat ontstond.

cubusmaquette_small flat_small

Studentenkamer verbouwen

De tweede opdracht was het verbouwen van je eigen kamer. Ik zat in die tijd op een kamer in Eindhoven van 10,4 m2 netto vloeropppervlak. Volgens de opdracht mochten we de kamers met maximaal de helft uitbreiden. Ik heb echter meer ruimte weten te creëeren door een schuine wand recht te trekken.

Een opmerkelijk aspect in mijn ontwerp zijn de lichtbakken. Ik heb de ramen vervangen door L-vormige lichtbakken zodat, indirect zonlicht werd verkregen en om de ruimte groter te laten lijken.

Deze opdracht was vooral als vingeroefening bedoeld, vandaar dat onderstaande maquette niet is uitgewerkt.

maquettekamer_small

Themacafé

Het derde project, tevens het laatste van trimester 1, was het themacafé. Ik heb als thema de bergsport genomen, omdat dit nu eenmaal een grote hobby van me is.

Het idee achter het ontwerp is een rots. Het café moest een klimobject zijn waar het uitgaan in een gewone kroeg samensmelt met het klimmen in een hal en op een kunstrots.

De omloop op de eerste etage is geplaatst om het klimmen aan de buitenkant mogelijk te maken. Ook binnen op de eerste etage is een klimgedeelte geplaatst, naast onder andere kleedruimtes en toiletten. De gehele beganegrond doet dienst als kroeg. Op de derde etage is een dakterras, waar men uitzicht heeft op Stratumseind.

Opmerkelijk aan het ontwerp zijn de voor en achter gevels, Deze zijn bijna in het geheel opgetrokken uit een glas, overgoten met een laag steen (in werkelijkheid houten platen met spuitbeton die het glas voor een deel bedekken.

Danielsmaquette_small gevel2themacafemaquette_small gevel1themacafemaquette_small gevel3maquettethemacafe_small indoorklimhal_small

gevels_small plattegronden_small isometrie_small doorsnede_small